Tegenstanders van Darwin de mond gesnoerd

Al sinds Darwin oorspronkelijk met zijn evolutietheorie uitkwam zijn er tegenstanders geweest. Vaak komen die uit de religieuze hoek en hebben ze eigenlijk geen andere argumenten dan “zo staat het niet in ons sprookjesboek”. Andere tegenstanders komen met sterkere argumenten. Zo berust Darwin’s theorie op het langzaam ontstaan van nieuwe eigenschappen in dieren. Over, soms, duizenden jaren creëerden dieren nieuwe eigenschappen om ze te helpen met overleven. Er zijn echter gevallen bekend van zeer plotseling evolutie, en dit strookt natuurlijk niet met Darwin’s theorie.

Nu hebben ze op de Universiteit Leuven hier onderzoek naar gedaan. Lange tijd was dit onderzoek niet mogelijk, hier is namelijk prehistorisch DNA voor nodig en dat is zelfs tot op de dag van vandaag nog niet gevonden. Wat ze in Leuven hebben gedaan is dit DNA kunstmatig namaken. Hiermee hebben ze kunnen nabootsen hoe de evolutie werkt.

Wat ze gevonden hebben is dat een zeer kleine wijziging in eiwit cellen een zeer groot effect in het DNA kunnen hebben. Zo lijkt het eigenlijk of nieuwe eigenschappen van dieren vanuit het niets ontstaan. Dit is echter niet het geval, deze wijzigingen zijn dan als het ware al generaties lang voorbereid in de dieren. Wanneer de wijziging klaar is wordt hij ook daadwerkelijk doorgevoerd.

dna, darwin, onderzoek, leuven